Kako rasti v partnerskem odnosu preko spletnega izziva?

Namen spletnega izziva je bil pospešiti partnersko rast na več ravneh: preko poglobljenih vprašanj z različnih področij, ozaveščanja partnerjevih dobrih lastnosti, telesnega in čustvenega zbliževanja, odkrivanja novih dimenzij vajinega edinstvenega odnosa, obujanja iskrice preko kreativnih izzivov … 40 dni ste moški in ženske vsak zase dobivali po e-pošti izziv, ki ste ga morali tisti dan opraviti za svojo boljšo polovico. Po vaših poročanjih se je 40 dni zavestnega vsakodnevnega truda za partnerja več kot obrestovalo.

Vaši vtisi

Tukaj lahko preberete vtise udeležencev izziva, spodaj pa navajamo osebno izkušnjo udeleženke, ki je želela ostati neimenovana. Pravi, da želi svoje doživljanje izziva podeliti s tistimi, ki so ga letos opazovali v pasivni vlogi ali pa še zbirajo pogum za udeležbo v naslednjem izzivu. Vsekakor vredno branja! 🙂

Kolikokrat pa se zavestno odločimo, da si bomo vzeli čas za razmislek o svojem partnerskem odnosu?”

Izziv 40 za ljubezen je potekal v postnem času; v obetajočem obdobju, ki nam ponuja nove priložnosti in v nas prebudi željo po nečem boljšem. V tem duhu sem se tudi sama lotila izziva, za katerega nisem vedela, da bo prinesel toliko nepričakovanega. 

V 40-tih dneh se je zvrstilo veliko skupnih trenutkov, za katere sem prepričana, da se ne bi zgodili, če se ne bi prijavila na izziv. Opravljanje izzivov je moji zvezi dalo neko svežino, saj so le-ti vključevali raznovrstne aktivnosti, od ustvarjanja doma do pustolovščine v naravi. Vabili so me, da se odkrito in nesebično odprem svojemu partnerju. Včasih so se zdeli celo težki, a se je vedno izkazalo, da so hitro izzvali misli in želje, ki so se nemalokdaj prvič prelile na papir. Povsem drugačen občutek imaš, ko jih zapišeš in prebereš, saj jih s tem ozavestiš.

Kolikokrat pa se zavestno odločimo, da si bomo vzeli čas za razmislek o svojem partnerskem odnosu? To vprašanje se mi je v tem obdobju večkrat porajalo. Nemalokdaj začutimo potrebo po razmisleku komaj takrat, ko gre nekaj narobe. Zakaj si ne bi vzeli časa za razmislek in zapis skupnih ciljev, svojih čutenj in načrtov za vikend ter jih prebrali svojemu partnerju? Sama sem ugotovila, da tega sploh ne počnem, mi je pa izziv dal možnost, da to spremenim. Kolikokrat pa se v zvezi resnično vprašamo, kakšne so potrebe našega partnerja? Ali poznamo lastne potrebe? Izzivi so me vseskozi spodbujali k iskanju odgovorov na tovrstna vprašanja in me nagovarjali k spoznavanju, razumevanju in sprejemanju različnosti, ki jo prinaša življenje v dvoje.

Kako pa naj razumem različne potrebe, interese in vedenjske vzorce svojega partnerja? Veliko odgovorov na podobna vprašanja se je skrivalo v štirih strokovnih člankih, ki so med opravljanjem izziva dodobra postavili temelje za razumevanje drugačnosti v odnosu. Spoznala sem, da za vse stvari obstaja razumska razlaga, tudi za navidezno nerazrešljive. Strokovni članek o petih jezikih ljubezni me je na primer opomnil, da si partnerji pogosto ne izkazujemo ljubezni na povsem enak način, kar pa je velikokrat vzrok za nesoglasja in nesporazume. Priznam, da se nisem zavedala ženske cikličnosti in moške linearnosti, ki pa se kljub svoji različnosti dobro dopolnjujeta in izpopolnjujeta. Prav tako sem se ponovno zavedla, da ljudje ne glede na spol odraščamo v različnih družinskih okoljih, iz katerih prevzamemo mnogotere vzorce, ki se kasneje odražajo v partnerskem odnosu. Vse to so moja majhna spoznanja in zavedanja o življenju v dvoje, ki mi jih je omogočil ta izziv.

Izziv 40 za ljubezen je dobro resoniral z lastnim dojemanjem zdravega partnerskega odnosa, saj mi je pojasnil veliko zakonitosti skupnega življenja in me navdušil, da se zavestneje odločam in osredotočam na svojo zvezo. To pa danes opravljam z veliko mero hvaležnosti, kar pa je sigurno opazil tudi moj partner.