Oče in hči – posebna naveza

Oče hčer s svojo prisotnostjo zaznamuje že od malih nog. Dokazano je, da se deklica pri očetu potolaži na drugačen način kot pri mami, njegovo pozornost dojema drugače kot mamino in z njim splete neke vrste posebno zavezništvo. O tem, kako pomemben člen družine je oče, sem pisala že tukaj. Ker hči ob očetu občuti posebno vrsto pripadnosti in zaščite, ga včasih tudi idealizira.

Naenkrat pa se situacija lahko spremeni – nastopi puberteta, oče pa se zave, da več nimata skupnih tem, o katerih bi se pogovarjala. Le kako je prišlo do tega? In kaj narediti, da bosta ohranila odnos?

Ko sta si naenkrat tujca

Največkrat je problem to, da se je oče na neki točki nehal vključevati v njeno življenje. Čas pubertete zanj predstavlja grožnjo, saj se ne more sprijazniti z njeno spreminjajočo se podobo in dejstvom, da odrašča, ona pa se večkrat počuti nerazumljeno z njegove strani, zato odnos z očetom lahko prične slabeti. Komunikacija – tako neposredna, kot posredna – je ključ do ohranjanja povezanosti. O neposredni komunikaciji ne bom izgubljala besed, saj je najbrž jasno, da je odprt in pristen pogovor najboljše orodje proti vsem »pastem odraščanja«. Hkrati pa se je potrebno zavedati, da je starš vedno prvi zgledotroku tudi takrat, ko meni, da ga ta ne opazuje. Ker hčeri oče predstavlja prvi ideal, bo preverjala tudi, kako se obnaša do njene mame. Je do nje prijazen, sodelovalen? Je nežen in ji namenja lepe besede ali jo ignorira? Je pripravljen sklepati kompromise z njo in uresničiti obljube?

Odnos z očetom vpliva tudi na hčerkine prihodnje odnose

Dokazano je, da si je hči z očetom v času pubertete psihološko tako blizu, da ima to lahko zelo velik vpliv na to, kakšnega partnerja si bo izbrala v prihodnosti. Če bo doma opazovala zdrav partnerski odnos med staršema, se sama z manj ne bo zadovoljila. Če bo odraščala ob fizično odsotnem očetu ali ob fizično prisotnem, pa čustveno odtujenem, ji bodo takšni odnosi zanimivi in »mistični« ter jih bo nenehno iskala, varna partnerska zveza pa ji bo morda nezavedno predstavljala dolgočas. Prav oče je prva oseba nasprotnega spola, ki da hčeri potrditev, da je vredna in ji privzgoji samospoštovanje, ki bo ključno pri izgradnji samopodobe.

Zgledi vlečejo

Latinski pregovor Zgledi vlečejo nas opominja, da to, kar otrok vidi doma, posvoji in udejanja tudi kasneje v življenju. Oče, ki pomaga mami pri gospodinjskih opravilih, kuhanju in hodi na roditeljske sestanke, bo pripomogel, da bo njegova hči imela veliko manj stereotipizirana prepričanja o delitvi vlog, ko si bo sama ustvarjala družino. Od partnerja bo pričakovala tolikšen del pozornosti in pomoči, kot ju je bila deležna doma. Če od očeta ni dobila bližine in potrditve, jo to lahko zaznamuje v več smereh: lahko da bo nenehno iskala potrditve v odnosih in da se ji bo zdelo, da sama ne zna preživeti ali ravno obratno – menila bo, da nikogar ne potrebuje in občutila bo neke vrste skrito agresijo do moških ter menila, da partnerja ne potrebuje.

Na kak način lahko očetje poglobijo vez s hčerjo

Otrok v vrtčevskem in zgodnjem šolskem obdobju zmeraj išče stik in crkljanje, zato je bližino lažje vzdrževati. Na čas pubertete se lahko pripravite tako, da se s hčerko redno pogovarjate – pa četudi je to 15 kvalitetnih minut na dan o vseh možnih temah – o šoli, prijateljih, dejavnostih. Poleg pogovora izredno pomagajo tudi aktivnosti, ki ju počneta skupaj. Najdita nekaj svojega, kar naj postane vajin ritual in videli boste, da se vam bo prav v teh trenutkih najraje zaupala. Aktivnosti seveda prilagajajte starosti primerno – ko bo stara 14, mogoče ne bo želela več v kino in na sladoled z vami, lahko pa na primer poskusita enkrat tedensko kaj skupaj skuhati ali speči. Hči bo tudi vaš največji in najbolj pikolovski radar, saj bo redno testirala, ali za tem, kar govorite, tudi stojite. Zato previdno z moraliziranjem, če se tudi sami ne boste vedli v skladu s svojimi pravili – hčere namreč takoj opazijo dvojna merila, zato se lahko začnejo vesti uporniško, zaupanje pa takrat kaj kmalu skopni.

Tudi če ne veste zmeraj, kako bi se znašli in kaj bi z njo počeli, sledite notranjemu občutku – najpomembneje je, da ji vlivate občutek, da ste TAM za njo. Potem bo zmeraj vedela, kje vas najde.