Ne glede na to, kako dolgo sta skupaj, ali živita skupaj ali ne, ali sta zaročena ali poročena, z otroki ali brez, morda ugotavljata, da je način izkazovanja ljubezni enega izmed vaju drugačen od načina drugega. Včasih se zgodi tudi, da en partner govori en jezik ljubezni, drugi drugega ali celo več jezikov, zato imata težave pri razumevanju drug drugega. Prav to velikokrat vodi do neskladij ali konfliktov, ker eden od partnerjev misli, da mu drugi ne izkazuje ljubezni, pravzaprav pa je zmota v tem, da ne pozna njegovega načina izkazovanja ljubezni.

Poglejta si 5 jezikov ljubezni in odkrijta svojega:

1. BESEDE POTRDITVE

Nekaterim besede pomenijo več kot sto dejanj. Da se počutijo ljubljene, morajo večkrat slišati pohvale in potrditve. Medtem, ko eni dajejo manjši pomen besedam kot dejanjem, drugim to pomeni veliko. Takšen človek rad izkazuje ali prejema ljubezen z besedami in rad velikokrat sliši Ljubim te./Rad te imam.

2. KVALITETNO PREŽIVLJANJE SKUPNEGA ČASA

Takšnemu tipu osebnosti veliko pomeni posvečanje časa partnerju in obratno, da partner posveti svoj čas njemu. To pomeni, da si redno vzameta čas zase (npr. vsak vikend gresta v hribe, …) in se zavestno odstranita od vseh motečih dejavnikov (telefoni in druga tehnologija, prijatelji, starši). Čas kvalitetno preživljata skupaj, ko namenjata pozornost drug drugemu in se aktivno poslušata (to ne pomeni npr. eden nekaj razlaga, drugi pa brska po telefonu).

Foto: Loview Photography

3. OBDAROVANJE

Oseba, ki rada obdaruje partnerja ali prejema darila od njega, o partnerjevi naklonjenosti razmišlja v povezavi s tem, da je moral posvetiti veliko časa razmišljanju o temu, na kakšen način jo obdarovati. Takšna oseba tudi sama rada obdaruje, preseneti in izkazuje ljubezen z različnimi gestami, pri čemer ni pomembna materialna vrednost. Tovrstna darila so lahko tudi roža, ročno narejeno darilo ali čestitka.

4. MEDSEBOJNE USLUGE 

Za tem tipom osebnosti stoji oseba praktične narave, ki partnerju izkazuje ljubezen z dejanji oz. uslugami. Npr. rade volje za partnerja kaj skuha, kaj postori namesto njega ali pa ga razbremeni opravil, ki jih partner ne mara (npr. skuha večerjo, naredi nakup, zgodaj zjutraj sprehodi psa ipd.). To naredi z veseljem in ne z namenom, ker pričakuje v zameno enako. Partner, ki mu je blizu tak način, bo tudi sam cenil, če bo drug partner na enak način ugodil njemu – vendar le, če bo to storil iskreno in iz srca, ne zgolj zavoljo tega, da bi ”izpolnil še eno nalogo”.

5. DOTIKI

Oseba, ki si rada izkazuje bližino na telesni način, ima rada poljubljanje, božanje, držanje za roke ob sprehodih,          objemanje, trepljanje, masaže .. skratka, vse vrste dotikov. Tak tip osebe si tolmači, da veliko dotikov pomeni veliko    pozornosti in posledično veliko ljubezni. Če so enemu od vaju ali obema dotiki pomembni, potem se takrat počutita  ljubljeno, brezskrbno in varno. Z izkazovanjem ljubezni preko dotikov niso mišljeni (zgolj) telesni dotiki, ki nujno  vodijo  v spolnost.

Kateri jezik govoriva midva?

Kolikor nas je različnih ljudi na svetu, tako različno funkcioniramo. Pomembno je, da to razumemo in si znamo raztolmačiti, da partner marsikdaj stori za nas kaj ljubečega, pa se za to pravzaprav sploh ne zavzamemo. Kateri jezik govorite vi? Katerega vaš partner? Pogovorita se o tem in v svoj vsakdanjik poskušajta večkrat vpeljati stil oz. jezik, s katerim bosta ugodila drug drugemu. Vendar pa tega ne počnita na silo – vpeljita neko zdravo mero in predvsem storita to takrat, ko začutita, da bo res iskreno in od srca.

*5 jezikov ljubezni je avtorsko delo družinskega terapevta Gary-ja Chapmana; na tem mestu pa le povzemamo glavne ugotovitve avtorja.