Zakaj se, kljub temu, da se bliža najlepši čas v letu, marsikdaj počutimo tesnobno in utrujeno od vsega? Kaj prebuja december v nas?

Kriza vrednot

Decembra nas zajame nakupovalna mrzlica, ki se kaj hitro sprevrže v materialistično zapravljanje brez glave in repa. Večkrat je mogoče slišati: “Dandanes so vrednote v krizi.” Pa so res? Menim, da so vrednote nekaj absolutnega, zato ne morejo biti v krizi. Vrednoto imaš in jo živiš, ali pa ne. Moj najljubši primer: Ljubezen kot vrednota ne more biti v krizi, človek, ki ne živi v ljubezni, pa je lahko. Zato dvakrat premislimo, preden se vdamo potrošniškemu duhu in minimaliziramo pomen praznikov, katerih čar je druženje, povezanost in pripadnost. Ne prelagajmo odgovornosti na svet, v katerem živimo; na družbo, medije, moderno vzgojo otrok, ki krepi materializem in goro daril ter še kaj. Namreč, sami se lahko odločimo, katere vrednote so NAM pomembne in katere bomo živeli ter prenašali naprej na svoje potomce. O medgeneracijskem prenosu smo sicer pisali že tukaj, a premalokrat se zavemo, da se tudi vrednote prenašajo medgeneracijsko; kakršen odnos do praznikov bodo imeli starši, takšen odnos bodo vpijali tudi otroci.

Kaj nam predstavlja božič?

Kako izgleda praznovanje božiča pri nas doma? Je mama živčna in tempirana bomba, ki že par dni pred samim velikim dogodkom straši po hiši in vzhičeno peče kekse ter potico, da ja ne bo česa zmanjkalo? Na specializaciji v okviru študija smo se pošalili, da je mama ta dan slaščičarna d.o.o., pekarna d.o.o. in restavracija d.o.o. – vse, samo mama ne. Zakaj si torej sami naredimo stresno okolje, želimo biti popolni,  saj nas je strah, kaj bodo rekli drugi, s tem pa izničimo to, kar v bistvu božič predstavlja – umirjeno in sproščeno druženje z družino? Morda zato, ker je takšno vzdušje v sistemu neke družine nekaj popolnoma običajnega. Običajno je, da je mama ob velikih dogodkih živčna, da oče kritizira, na kak način je nekaj pripravljeno in skuhano, otroci pa razposajeno divjajo naokrog, zaradi česar jih starši okarajo, saj da se ne znajo obnašati, so nevzgojeni ter da ob njih ničesar ni mogoče dokončati. Kako bi sploh lahko bili drugačni, ko pa vpijajo težko vzdušje, sikajoče poglede in neverbalna sporočila svojih staršev? Saj bi vam povedala, da je zgornji primer izmišljen, toda statistika kaže, da je veliko več slovenskih družin, ki praznike preživljajo na tak način kot tistih, ki jih v sproščenem in veselem vzdušju.

Kakšna čutenja v nas prebuja božič?

Ali ga komaj čakamo? Se trudimo samo zaradi naših najmlajših in nam je v bistvu odveč? Nas starši radi takrat ”nabijajo” s krivdo ali okupirajo s svojo požrtvovalnostjo? Tretji želijo morda čimprej ubežati prisiljeni družinski sliki. Ob tem, ko nočem, da blog o božičnem vzdušju zveni pesimistično, je žal potrebno omeniti, da se v povprečju veliko večji odstotek ljudi odloči za obisk psihoterapevta  v tem času kot v katerem koli drugem času leta. Zato se je včasih potrebno ustaviti, zadihati in se vprašati, kakšna čutenja v nas pravzaprav prebuja božič? Mišljena so tista pristna čutenja, ki smo jih skrili pod odejo hektičnih decembrskih opravkov, zaključkov, proslav ter množičnih nakupov. Tako zelo smo v pričakovanju in stresu, ko pa mine zadnji decembrski teden, se mehurček razpoči in vstopimo v januar – najbolj depresiven mesec v letu.

Kako smo se znašli v eksistencialnem vakuumu?

Eksistencialni vakuum imenujemo stanje, ki se (po logoterapevtu Viktorju Franklu) pri sodobnem človeku kaže v dolgčasu in brezsmiselnosti. Sodobni človek izgublja občutek za to, kaj je in kaj je smisel njegovega življenja. Tako zelo se je znašel v primežu konformizma, da kmalu ne bo več vedel, kaj hoče delati in vedno ga bo vodilo tisto, kar hočejo drugi. Sodobni človek ima več prostega časa kot nekoč, pa vendar, ne ve, kako bi ga izkoristil. Ima več blaginje in boljšo ekonomsko situacijo, pa vendar ne najde sreče in smisla.

December je tudi čas za letno revizijo – zamislite se o svojih vrednotah in vašem osebnem smislu življenja ter ne pozabite, da vam je vsak dan znova na voljo kopica možnosti – na vas je, za katero se boste odločili. Danes, jutri ali v prihajajočem letu.