Tako kot se spreminja način življenja, postajajo tudi partnerske zveze vse bolj fleksibilne. Morda ste se sami znašli v tej vlogi ali pa poznate vsaj en par, ki se je zaradi študentske mobilnosti ali iskanja novih kariernih priložnosti hote/nehote znašel vrazmerju na razdaljo.

Če se trenutno nahajate v situaciji, ko se morate odločiti, ali se podati na to adrenalinsko pot, bodite pripravljeni na to, da je potrebno predvsem veliko prilagajanja in stalno sklepanje kompromisov. Toda brez panike – ni neizvedljivo in vsekakor prinaša tudi takšno partnersko razmerje veliko radosti.

1. Manj je več.

Nikar ne čutita  pritiska, da morata ure in ure preživljati na Skype-u, da bi ostala povezana. Morda bosta vajina urnika različna, zato si ne bosta mogla biti ves čas na razpolago. Zato tudi ne bodita razočarana, če ne bosta oba zmeraj razpoložena za dolge, resne ali čustveno nabite pogovore. Za ohranitev povezanosti je dovolj, da odkrijeta svoj način komunikacije, kot vama najbolj ustreza. Nič ni narobe s tem, če se kdaj pogovarjata zgolj o svojem vsakdanjiku ali si napišeta kratka sporočilca, npr. “Mislim nate./Pogrešam te.” Vsekakor pa se zavedajta, da je komunikacija in sprotno obveščanje obeh o svojih mislih ter občutkih ključno za ohranjanje povezanosti.

2. Bodita kreativna.

Gledanje istega filma ob isti uri, branje iste knjige ali Valentinova večerja preko Skype-a (po tem, ko jo skupaj predhodno skuhata 🙂 ) so le eni izmed načinov, kako ostati povezana, čeprav vaju ločuje na stotine kilometrov. Bodita originalna in izmislita si svoje majhne rituale, ki vama bodo zmeraj ostali v spominu in se jih bosta še kasneje z veseljem spominjala. Na ljudi nas navezujejo izkušnje in ne materialne stvari; poleg tega pa se nam dotična oseba globoko “usede” v srce prav zaradi posebnih doživetij, ki smo jih doživeli z njo in jih pripisujemo izključno njej.

3. Romantika malo drugače.

Pri uvajanju romantike se ni potrebno omejiti samo na romantične izjave. Tudi tukaj imata nešteto možnosti! Le kdo bi se branil presenečenja, kot je nepričakovano pismo v nabiralniku, rojstnodnevni paket z obveznim rojstnodnevnim videom ali pa dostava rož na dom? Stara dobra klasika – “pojavi se na vratih z njegovo najljubšo torto” – pa še vedno ostaja najbolj priljubljena gesta parov na daljavo.

4. Ne vzbujajta ljubosumja drug drugemu.

Povsem logično je, da bosta odslej preživljala z drugimi ljudmi več časa, kot drug z drugim, zato si tega ne očitajta. Zapomnita si, da je odkrit in iskren odnos z odprto komunikacijo najpomembnejša lekcija, ki jo morata osvojiiti. Potrudita se, da bo vajina zveza ‘’fer’’ do obeh in da bo vsak od vaju vztrajal v njej tako dolgo, dokler se bo počutil zadovoljno in izpopolnjeno. Prav tako se izogibajta situacij, v katerih bosta drug drugemu zanalašč vzbujala ljubosumje. Namesto tega raje čimprej spoznajta družbo drug drugega, kar lahko prepreči izbruhe ljubosumja oz., še več, vzbuja več gotovosti!

5. Bodita okupirana vsak s svojimi dejavnostmi.

Izkoristita čas, ko sta ločena, na produktiven način! Zdaj imata končno čas, da se posvetita svojemu študiju, napredovanju, hobijem, osebnostni rasti ali katerikoli drugi dejavnosti, za katero prej ni bilo časa. Pomembno je, da pri tem ohranita enak ritem in sta oba enako zaposlena, saj se v nasprotnem primeru eden od vaju lahko sooča z občutki zapostavljenosti,odvečnosti ali pa, da je njegovo življenje manj zabavno. Pri tem imejta ves čas v mislih, da z razvijanjem svojih osebnosti ves čas vlagata v vajino skupno dobro, le da bosta za to nagrajena kasneje. Prav tako pa se je potrebno zavedati tudi nasprotnega ekstrema – ne se preveč osamiti od partnerja in živeti ‚samsko‘ življenje.

6. Skupaj načrtujta.

Delanje načrtov o medsebojnih obiskih, potovanjih in „brainstormanje“ potovalnih itinerarijev v dvoje je ne le zabavno, ampak tudi nujno. Če ne bosta redno načrtovala svojih srečanj in se redno pogovarjala o tem, kako se počutita ob prihodih/odhodih, bo vse skupaj postala zgolj rutina. Vse se enkrat zaključi in tako ima tudi življenje na daljavo svoj rok trajanja. Prej ali slej se bo eden od vaju ali pa oba znašla v situaciji, ko se bosta počutila, da se bo treba odločiti, kako naprej. Če vaju ob tem pogovoru tišči v želodcu, ga prestavita za nekaj tednov ali mesecev ali pa določita datum, ko se bosta pogovorila o tem. S tem bosta misel prestavila v ozadje, ne da bi bila z njo vsak dan obremenjena, hkrati pa vaju bo opozarjala, da je treba karte čim prej položiti na mizo.

V odnose je potrebno neprestano vlagati – tako v tiste „na blizu“ kot „na daljavo“. Partnerska zveza na daljavo ima svoje prednosti in slabosti, kot vse druge stvari v življenju. Ključnega pomena je predvsem, s katere perspektive pogledata na svojo situacijo: z veliko mero optimizma in upoštevanjem zgornjih nasvetov se bo vajin „problem“  kaj kmalu spremenil v izziv oz. zabavno avanturo.