Za pisanje tega bloga me je navdihnila misel na to, kako “razmetani” so moji prijatelji doma in v tujini, pa nam kljub razdaljiše vedno uspeva ohraniti trden in pristen prijateljski odnos.

Množično preseljevanje zaradi študijskih ali kariernih ambicij, srčnih in drugih razlogov, postavlja dandanes pred nas velik izziv tudi, ko govorimo o ohranjanju pristnih prijateljskih vezi. Današnji članek je zato namenjen vsem tistim, ki se srečujejo z izzivi ohranjanja ”prijateljstva na daljavo”, pa tudi tistim, ki se srečujejo z izzivom, kako nasploh ohranjati dobre prijateljske stike oz. odnose.

Negujte prijateljski odnos

Ker sta za odnos zmeraj potrebna dva, je potrebno že na začetku razjasniti, koliko obema pomeni ta prijateljski odnos. Pri svojem delu se srečujem z ljudmi, ki prijateljem ne namenjajo toliko svojega časa ali naklonjenosti, kot ga recimo partnerju ali družini. Nesmiselno je diskutirati o tem, ali je to prav, ali ne oz. kdo ima prednost. Vsak zase se odloča, koliko mu pomeni prijateljstvo oz. oseba, kateri posveča svoj čas. Tako pridemo do tistega znanega reka, da je vse stvar prioritet. Če ste presodili, da je ta prijatelj dragulj, ki ga ne gre izpustiti iz rok, boste morali za to nekaj narediti. Pomembno je, da se obe strani zavedata svoje odgovornosti in da le-te ne prelagata na drugega (“Jaz bom to naredil, ko bo on.” ali “Jaz sem naredil že dovolj, več ne mislim.” ali “Jaz nisem tip človeka, ki bi preživel toliko časa na Skype-u oz. nekoga obiskoval.” ipd.). Mogoče se komu to bere zelo enostavno, a je ta iskrena zaveza samemu sebi in drugemu včasih najtežji korak.

Naj razdalja ne uniči prijateljstva

Veliko prijateljskih stikov se žal ”ohladi”, ko pride do fizične ločitve. Prijatelji spoznajo, da se ne pogrešajo tako zelo, ali pa, da niso ”tisti tip oseb”, ki bi lahko ohranjale prijateljstvo na razdaljo. Bi zaradi lastnega ega res izpustili nekoga, ki ga sicer cenite in ga ne želite izgubiti iz svojega življenja? Govorim o prijateljstvu, ki bi se sicer obdržalo, če bi s prijateljem še vedno živeli v istem mestu (in s tem ne mislim na prijateljstva, ki razpadejo zaradi morebitnih konfliktov oz. dogodkov, zaradi katerih ste v precepu, ali vas je ta oseba še vredna). Tukaj bi rada izpostavila predvsem kvaliteto in ne kvantiteto, saj pogosto slišim, da ljudje nimajo časa negovati prijateljstva ali se slišati po telefonu. Če se dobro poglobite vase in razmislite o tem, veste, da je čas zelo relativen. Če vam je prijateljstvo pomembno, boste zanj našli čas, pa četudi le občasno. Povsem razumljivo je, da je vsakršen odnos na daljavo (bodisi partnerski, bodisi prijateljski) težje ohranjati, ni pa nemogoče. Tudi če vama različni dejavniki ne omogočajo rednih fizičnih stikov, je pri današnji moderni in brezplačni tehnologiji nemogoče, da ne bi ohranjali kakršnegakoli stika. Kdor me razume, ve, o čem govorim: o tistem občutku, ko se srečaš z daljnim prijateljem (pa četudi le dvakrat letno), pa se ti zdi, kot da sploh ni minilo veliko časa, saj s svojim odnosom nadaljujeta tam, kjer sta ostala nazadnje. 🙂

Pravi prijatelj je kot školjka – redek in tako dragocen, da je nenadomestljiv.

Načrtujte

Tukaj mi bodo morda oporekale spontane osebe, ki ne marajo organiziranosti oz. glede tega razmišljajo ”ko se bomo slišali/videli, se pač bomo”. Pa vendar, prijateljstvo je potrebno vzdrževati, ”prijateljstvo na daljavo” pa zahteva toliko veliko več truda. Poleg obveznosti, različnih urnikov in prostega časa, je usklajevanje lahko resnično naporno. Priporočam, da si s prijateljem ustvarita neko rutino ali tradicijo, ki bo samo vajina in bosta ostale zadeve, ki padejo na urnik, dodatno prilagajalaNpr. po telefonu se slišita ob določeni uri vsako drugo nedeljo v mesecu; vidita se vsaj enkrat na dva meseca, ampak vnaprej določita, kdaj bo to ipd. Mogoče zveni smešno, da je potrebno takšne stvari načrtovati, vendar se je planiranje aktivnosti vnaprej izkazalo za zelo dobrodošlo, saj si tako že vnaprej v koledarčku rezerviramo čas za nekoga, ki nam je pomemben. Sama se s prijateljicami iz tujine zmeraj dogovorim za srečanja oz. potovanja vsaj pol leta vnaprej. To je zanimiv izziv še posebej ob usklajevanju služb, dopustov, letalskih kart, časa z družino in s partnerji, ampak kot rečeno, se da. Kjer je volja, tam je pot. 

Bodite prijatelj, kakršnega želite imeti sami

To je eden od tistih močnih rekov, ki so name resnično naredili velik vtis. Kako resnično je to! Kakšnega prijatelja si želim? Zanesljivega, pozornega, takšnega, ki se bo spomnil name, takšnega, ki bo zmeraj zame tam, ko ga bom potreboval, takšnega, ki me bo znal presenetiti … Odlično. Vsi vemo, kaj bi radi, pozabljamo pa, da moramo tudi sami nekaj dati. In to prvi. Ne pričakujmo, da bo nekdo nam prvi nekaj dal, temveč dajmo najprej sami.  Oz. če nam nekdo daje svoj čas in naklonjenost, se naučimo to ceniti in mu v enaki meri vračati nazaj, saj se bo v nasprotnem primeru prej ali slej naveličal čakanja.

Konkretni napotki

  • Med ”tihimi dnevi” se naučite poslušati drugega, kaj vam ima za povedati in ne jemljite vsega takoj kot osebni napad.
  • Dopuščajte možnost, da morate tudi vi spremeniti kaj pri sebi.
  • V konfliktih poskušajte odpuščati. Nič ni narobe, če to ne zmorete takoj, vendar pa nakažite svojemu sogovorniku, da mu dajete priložnost, da se dokaže in kaj je trenutno vaš maksimum, ki ga lahko daste.
  • Naredite največ, kar lahko, da boste sami mirni.  Ko pridemo do te stopnje, smo naredili že precej na svoji osebnostni rasti oz. preživeli veliko časa v monologu s samim seboj, saj je prav pometanje pred svojim pragom najtežje. Če ste na to stopnjo prišli že zelo hitro, se mogoče še niste dovolj poglobili vase, saj je odnos zmeraj rezultat oz. kreacija dveh oseb in to vas ponovno vrača na točko 2. Ne skrivajte se za izjavo: “Jaz pač nisem tak, saj ta oseba ve, da jaz ne funkcioniram tako.“, temveč se odprite za spremembo.
  • Ne imejte prevelikih pričakovanj. Ko ste naredili že vse od zgoraj naštetega, je pomembno dati drugi osebi čas.  V tem času se sami poskušajte izogniti negativnim čustvom in mislim v zvezi s to osebo, je ne obsojajte oz. se ne fokusirajte ves čas na njo in njene naslednje korake. Prav tako ji ne vsiljujte svojega mnenja. Če menite, da konflikt oz. prepad med vama ni nekaj usodnega, je pomembno, da do te osebe ne gojite zamer, temveč ji puščate odprta vrata.  Če je usojeno, da prijateljstvo nadaljujeta, bo ta oseba našla pot do vas.